Leuk zo’n auto importeren, maar wat kost het?

Er zijn meerdere redenen waarom je een auto zou kunnen importeren. De auto die je graag wil hebben is in het buitenland goedkoper dan in Nederland. Of jouw droomauto is moeilijk of misschien helemaal niet verkrijgbaar in eigen land. Dan is een auto importeren een optie. Autoshoppen bij onze Oosterburen is altijd al geliefd geweest onder ons Hollanders. De Duitse A-merken zijn erg gewild, wereldwijd zelfs. Sinds de totstandkoming van de Europese Unie met haar vrije verkeer van goederen is het ook veel makkelijker om auto’s te importeren.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

In het geval van een auto importeren zijn daar ook kosten aan verbonden. Auto importeren kosten maken, dat is een stelregel. Je zal ook met verborgen kosten te maken krijgen.
Ik zet hieronder enkele zaken op een rijtje waar je rekening mee moet houden bij de invoer van een buitenlandse auto.

  • Reiskosten om de auto op te halen of misschien zelfs de transportkosten als je niet zelf de auto ophaalt.
  • Verzekeringskosten
  • BPM (Belasting Personenauto`s en Motorrijtuigenbelasting)
  • Een RDW-keuring
  • Nieuwe kentekenplaten

Bron: https://easyimport.nl/auto-importeren/wat-kost-een-auto-importeren/
Al deze zaken kosten geld. En hou er rekening mee dat wanneer je een auto importeert van buiten de EU, je ook nog invoerrechten moet betalen.
Als we even uitgaan van het scenario dat een auto wordt geïmporteerd uit een EU-land, dus waarbij geen invoerrechten worden betaald. De auto, laten we zeggen een BMW uit de 3-serie van zes jaar oud. Die heeft in Nederland een gemiddelde vraagprijs van €18.000, terwijl je in Duitsland gemiddeld €12.000 kwijt bent.
Hou er wel rekening mee dat de auto importeren kosten van het bovengenoemde rijtje zo`n €700 bedragen. En misschien rij je helemaal die kant op om er vervolgens achter te komen dat je toch niet zo tevreden bent en je afziet van de koop.

Wat te doen als je wel besluit die auto in het buitenland aan te schaffen?

Als je een auto in het buitenland hebt aangeschaft, kun je het volgende stappenplan gebruiken:

  1. Vraag bij de Belastingdienst een vrijstelling aan voor het rijden met een buitenlands kenteken
  2. Je auto moet een RDW erkend kentekenonderzoek en keuring ondergaan
  3. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de Belastingdienst voor het betalen van de BPM. Hoe sneller je dit hebt betaald, des te sneller heb je je nieuwe Nederlandse kentekenplaten.
  4. Nu hoef je alleen nog maar je auto te verzekeren!

Een auto invoeren kan dus heel interessant zijn. Veel plezier met het rijden op de Nederlandse wegen!